Átok vagy Áldás?

Billy Elliot – a Musical

Nem is tudom, hogy mikor jártam utoljára színházban. Emlékeim szerint talán még jóval a betegségem előtt. Tegnapi nap alkalmam volt elmenni az Erkel Színház egyik darabját megnézni.

 

Billy Elliot – a Musical.

 

Épp a körmösömnél ültem, mikor csörgött a telefonom. Nem nézzük meg este az Erkelben a Billy Elliot-ot? – kérdezte testvérem. Bár fáradt voltam, de tudtam ő szívesen menne, így hát igent mondtam. Később ahogy készült az új design a körmömre azon gondolkodtam, hogy ismét bevállaltam valamit, miközben érzem a testem fáradt, aludni kéne, és regenerálódni.

Hazaérve volt másfél órám, hogy pihenjek, és indulhattam is vissza Budapestre. Jóval hamarabb, odaértünk. Az Erkel Színházba emlékeim szerint még nem jártam, így az épület maga kívülről nem nyűgözött le, de belépve a színház előterébe, elmenve illemhelyre, csodálkoztam, hogy mennyire kulturált, az épület modern, tágas, a nézőtér praktikus kialakított üllőhelyekkel.

Jómagam az előadás előtt azért tájékozódtam, hogy valójában mire is megyünk. Testvéremet azért érdekelte, mert olvasta, hogy jó és mert korábban, míg mi amerikai nyaralásunkon voltunk a barátnője elment és megnézte. Így most elhatározta, hogy akkor – miután a jegy is olcsóbban volt meghirdetve – ő is elmegy és megnézi. 

Térjünk is át, miért ajánlom nektek ezt az előadást, hogy megnézzétek?

 

Mi az ami igazán megfogott benne? Egyetlen mondat, amiről már én is írtam sokszor a betegségem kapcsán.

“Csak egy a fontos: mindig és minden körülmények között vállald önmagad!”

 

 

Ez az, amit Mrs. Wilkinson, a balett tanárnő mondott Billy-nek. S mi a legcsodálatosabb dolog, ami még megnyilvánul az előadásban? A család szeretete, a támogatás, a megsegítés, egy közösség támogatása, a bányászok összetartó ereje, hogy a kis Billy megvalósíthassa álmát, és elmehessen felvételezni a Királyi Balettiskolába.

Lee Hall és a Grammy díjas Elton John darabját szívből ajánlom mindenki számára, mely musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül. Billy egy 11 éves kisfiú, szegény sorban, édesanya halála után, édesapja, bátyja és nagymamája körében él és nevelkedik. Édesapja és bátyja bányászok, akik jelenleg részt vesznek a bányászsztrájkban, míg a kicsi Billynek édesapja iskola utáni edzésként 50 penny értékben biztosítja bokszóráit. Azonban Billy-t egyáltalán nem érdekli a boksz edzés. Egy alkalommal a terem kulcsát az edző Billy-re bízza, hogy miután átöltözött legyen szíves azt a balett tanárnőnek Mrs. Wilkinsonnak odaadni. Így csöppen a 11 éves kisfiú a balett óra kellős közepébe, s varázsolja el őt a tánc, a mozdulatok világa. A bokszkesztyűit hamar balettcipőre váltja, és titkon, az edzések helyett a balett órák váltják fel Billy iskola utáni elfoglaltságát.

Édesapja természetesen megtudja, hogy fia nem jár az edzésekre, így saját maga néz utána, hogy mégis hova jár a kis Billy. Természetesen a család nem nézi jó szemmel, hogy Billy a pénzt bokszedzés helyett balett órára költötte, és megtiltják neki, hogy holmi “tütübe öltözött” lányos foglalkozást űzzön. Mrs. Wilkinson azonban rábeszéli a kis Billyt, miután látja benne a tehetséget, hogy a fiú ugyanúgy minden nap járjon ezúttal magánórára hozzá, és felkészíti őt a Királyi Balettiskola felvételijére. Az utazás napján, azonban minden kiderül, és mivel Tony, Billy bátyja összetűzésbe kerül a csendőrséggel, így a kis Billy nem utazik sehova sem. Bánatát egy táncban mondja el legjobb barátjának, Michaelnek, melynek szemtanúja lesz édesapja. Az apa ezután felkeresi a balett tanárnőt, és belátja, hogy Billynek a városban nincs jövője. Meg kell adni, ami fia számára is a legjobb, így beleegyezik, hogy Billy felvételezhessen az iskolába, és világot láthasson. Azonban ennek még egy akadálya van, a piszkos anyagi. S ekkor a bányászvilág összefog, hogy a 11 éves kisfiú sorsa megváltozzon, jobbá forduljon. Összedobják a szükséges anyagit, ezáltal biztosítva, hogy apa és fia elutazhasson a felvételire, ahol Billy bemutathatja balett tudását.

A darab vége, természetesen, hogy Billy-t felveszik az iskolába, és ezáltal elindul saját életútján a fény felé, egy új világ felé.

/Kép: pixabay/

 

Önmagam vállalása, kitartás, akaraterő, szeretet, összefogás, és az álmok megvalósítása – ez az, amiről szól a darab.

 

 

♦  ♦  ♦  ♦  ♦

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel is!

Blogom mellett kövesd saját facebook oldalam, melyre napi szinten publikálok!

 

 

Amennyiben kérdésed van, véleményed van a cikkről, oszd meg velem! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!