Szamos Mátyás és Szabó Károly műhelye, munkássága fogott össze, és alkotta meg Szentendrén a Marcipán Múzeumot.
A földszinten láthatják, ahogyan éppen készítik a szebbnél szebb és újabb marcipán alkotásokat, míg ezzel egy szinten finomságaik meg is vásárolhatóak. Az emeleten gyönyörű marcipánból készült költemények kápráztatják el, azokat akik betérnek ide.
Története…
“A rózsából indult ki az egész…
Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, a kis Szavits Mladen, – aki talán még a Balkánról menekült ősei vérével örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát – éppen cukrásztanuló volt a nagy hírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. Egy szép napon- a harmincas évek elején – a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros, mandulás masszából, a marcipánból csinos rózsákat lehet csinálni.
A kisinas elleste a tudományt. Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized és sok-sok százezer marcipán rózsa telt és kelt el azóta. Asszony is került, persze cukrászdából, lettek szép gyerekek, mára már az unokák is fölcseperedtek, derék vő jött a házhoz és mind megtanult rózsát készíteni. Ebből a rózsából hajtott ki a kilencvenes évek közepére a Szamos marcipán manufaktúra. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Ahány darabka, annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés.”
Forrás: http://iranyszentendre.hu/szabo-szamos-marcipan-muzeum-cukraszda/
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel is!
Blogom mellett kövesd saját facebook oldalam, melyre napi szinten publikálok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: