Átok vagy Áldás?

Ezt nézd meg!

Szamos Mátyás és Szabó Károly műhelye, munkássága fogott össze, és alkotta meg Szentendrén a Marcipán Múzeumot. 

 

A földszinten láthatják, ahogyan éppen készítik a szebbnél szebb és újabb marcipán alkotásokat, míg ezzel egy szinten finomságaik meg is vásárolhatóak. Az emeleten gyönyörű marcipánból készült költemények kápráztatják el, azokat akik betérnek ide.

IMG_20171126_145202
< >

 

Története…

 

“A rózsából indult ki az egész

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, a kis Szavits Mladen, – aki talán még a Balkánról menekült ősei vérével örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát – éppen cukrásztanuló volt a nagy hírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. Egy szép napon- a harmincas évek elején – a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros, mandulás masszából, a marcipánból csinos rózsákat lehet csinálni.

A kisinas elleste a tudományt. Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized és sok-sok százezer marcipán rózsa telt és kelt el azóta. Asszony is került, persze cukrászdából, lettek szép gyerekek, mára már az unokák is fölcseperedtek, derék vő jött a házhoz és mind megtanult rózsát készíteni. Ebből a rózsából hajtott ki a kilencvenes évek közepére a Szamos marcipán manufaktúra. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Ahány darabka, annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés.”

Forrás: http://iranyszentendre.hu/szabo-szamos-marcipan-muzeum-cukraszda/

 

♦  ♦  ♦  ♦  ♦

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel is!

Blogom mellett kövesd saját facebook oldalam, melyre napi szinten publikálok!

 

 

Amennyiben kérdésed van, véleményed van a cikkről, oszd meg velem! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!